Over

Als je gaat solliciteren, dan wordt er van je gevraagd om een motivatiebrief en een cv (curriculum vitae) mee te sturen.

In je cv staan de opleidingen die je hebt gevolgd en de werkervaring die je tot dusver hebt opgebouwd.
Het bedrijf waar je wilt werken kan op je cv gemakkelijk en snel zien of je geschikt bent voor de functie.

Het belang van een goed cv is het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.

CV is de eerste indruk

Meestal ben je niet de enige die solliciteert naar een bepaalde functie. Op populaire vacatures komen soms wel honderden reacties binnen. Je kunt je voorstellen dat een bedrijf niet altijd de tijd heeft om al die motivatiebrieven door te nemen. Vaak wordt er daarom eerst gekeken naar de cv’s. Hiermee maak je dus je eerste indruk en die maak je maar één keer. Op basis van de cv’s wordt een eerste selectie van interessante kandidaten gemaakt. Als je cv de indruk wekt dat jouw ervaring niet aansluit bij de functie, dan zal je motivatiebrief meestal niet eens meer worden gelezen en zal je niet worden uitgenodigd voor een gesprek. Hiermee zie je opnieuw het belang van een goed cv.

Besteed aandacht aan je cv

Natuurlijk is je motivatiebrief erg belangrijk, maar besteed ook veel aandacht aan je cv. De kans is groter dat je op basis van je curriculum vitae wordt uitgenodigd dan op basis van je brief. Je cv moet er goed uitzien en eruit springen tussen die vele andere kandidaten. Het is niet alleen belangrijk dat je de juiste ervaring hebt, maar ook dat je cv een mooie opmaak heeft en dat hier geen fouten instaan. Een rommelig cv maakt geen goede eerste indruk en waarschijnlijk zal je op basis daarvan al snel worden afgewezen.

Wees relevant

Vaak wordt de fout gemaakt om één keer een curriculum vitae op te stellen en dat vervolgens bij elke sollicitatie mee te sturen. Dit scheelt natuurlijk tijd, maar je loopt ook de kans dat je misschien ervaring vergeet te vermelden die wel degelijk relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Neem je cv daarom bij elke sollicitatie opnieuw onder de loep en bekijk of je het kunt aanvullen, herschrijven of dat een ander cv template beter kan passen om beter aan te sluiten bij de baan waar je op dit moment naar solliciteert. Het zou zonde zijn als je wel de gevraagde ervaring hebt, maar dat je het nalaat om deze op je cv te vermelden. Geef de belangrijkste ervaring en vaardigheden wat extra aandacht en zorg dat deze opvallen.

Netjes en overzichtelijk

Een cv moet er netjes uitzien en geen fouten bevatten. Een cv dat er op het eerste gezicht rommelig uitziet wordt al snel aan de kant geschoven. Het is leuk als je kiest voor een originele lay-out. Het is daarbij wel belangrijk dat je het niet overdrijft en dat de lay-out wel past bij de functie waarop je solliciteert. Bij een creatieve functie past een creatief cv, maar bij zeer formele bedrijven kun je beter voor een klassieke opmaak kiezen. Je zou ook kunnen kiezen voor een cv en motivatie op video, maar niet ieder bedrijf zit hierop te wachten. Ze moeten immers meer moeite doen om het cv te bekijken. Stuur daarom altijd ook je  cv mee in een document. Je kan altijd wisselen tussen templates om te zien of je zo er meer uitspringt tussen de massa.

Vermeld de juiste informatie

Het is voor een bedrijf handig als je de gebruikelijke onderdelen in de gebruikelijke volgorde op je cv zet, zodat zij het gemakkelijk kunnen scannen en informatie snel kunnen vinden. In je curriculum vitae moeten in ieder geval je personalia, werkervaring, vaardigheden en opleidingen vermeld staan.

Onderdelen

Bij je personalia vermeld je jouw naam en contactgegevens. Je kunt hier ook vermelden in welke functie je geïnteresseerd bent. De werkervaring is misschien wel het belangrijkste onderdeel. Zet de meest recente ervaring bovenaan en ga zo terug in de tijd, met je eerste werkervaring onderaan de lijst. Noteer alleen relevante ervaring. Omdat het niet altijd meteen duidelijk is wat een functietitel inhoudt, is het slim om hieraan een korte omschrijving van je werkzaamheden toe te voegen. Bij vaardigheden vermeld je wat jouw specialisaties zijn en bijvoorbeeld met welke programma’s je kunt werken. De opleidingen vermeld je net als je werkervaring met de laatst genoten opleiding bovenaan. Noem de officiële naam van de opleiding en van de school of universiteit. Ook kun je hier relevante cursussen vermelden die je hebt gevolgd. Voeg tot slot nog toe welke talen je spreekt en of je een rijbewijs hebt, indien relevant.

Voorbeelden

Gelukkig voor jou hoef je niet zelf aan de slag met het maken van een goede cv template.
Wij hebben een groot assortiment aan cv’s welke je meteen kunt gaan gebruiken na het bestellen.
Het zijn bestanden gemaakt in Microsoft “Word” welke gemakkelijk door jezelf kunnen worden aangepast.