Opbouw CV

Als je cv niet in orde is, dan wordt in veel gevallen de bijbehorende sollicitatiebrief niet eens meer gelezen. Het is dus zeer belangrijk om een goed curriculum vitae te hebben met een goede opbouw. Een cv bestaat uit een aantal vaste onderdelen. De precieze inhoud, volgorde en kleurstelling kunnen soms wat afwijken, afhankelijk van de bron die het advies geeft.

Investeer in een goed cv

Het opstellen van een goed cv met de juiste cv template is best een uitdaging. Eerst moet je weten welke informatie er allemaal in je curriculum vitae moet komen te staan en vervolgens moet je die nog helder en foutloos vermelden. Het is echter wel de moeite waard om tijd te investeren in het opstellen van je cv, want het is dus van grote invloed op de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een cv bevat in ieder geval je persoonlijke gegevens, je opleidingen, werkervaring en vaardigheden.

Persoonlijke gegevens

Bovenaan je cv moeten jouw persoonlijke gegevens staan. Deze zet je onder een kop ‘Personalia’. De meningen over welke informatie hier precies moet staan verschillen wat, maar vermeld in ieder geval je volledige naam, je adresgegevens, het telefoonnummer waarop je gebeld wilt worden, je e-mailadres en je geboortedatum. Je kunt deze informatie aanvullen met je geboorteplaats, burgerlijke staat, nationaliteit en geslacht. De gegevens onder personalia zijn een opsomming. Als je iets over je persoonlijkheid of ambities wilt vertellen, dan kun je eventueel een extra kort persoonlijk profiel toevoegen.

Opleidingen en werkervaring

Dit is de kern van je cv. Op basis van je opleiding en werkervaring wordt immers bepaald of jouw profiel aansluit bij de functie-eisen. Voor zowel je opleidingen als je werkervaring geldt dat je deze meldt in omgekeerde volgorde, dus met de meest recente opleiding en ervaring bovenaan de opsomming. Je begint met een kop ‘Opleiding’. Hieronder vermeld je de precieze namen van de opleidingen die je hebt gevolgd, bij welke school of universiteit je die hebt gedaan en in welke periode. Vermeld ook of je het diploma hebt behaald. Na de opleidingen volgt de kop ‘Werkervaring’. Hier vertel je bij welke bedrijven je hebt gewerkt en in welke functie. Geef daarbij een korte beschrijving van jouw verantwoordelijkheden en taken. Zo weet de lezer van jouw sollicitatie meteen wat je precies hebt gedaan.

Talen

Voor de talen die je spreekt kun je een aparte kop maken op je cv. Soms worden de talen echter ook vermeld onder de competenties. Je hoeft deze kop alleen toe te voegen als je minimaal 1 vreemde taal redelijk goed beheerst in woord en geschrift. Noem alle vreemde talen die je spreekt en geef aan wat het niveau is van je mondelinge en schriftelijke vaardigheden. Je kunt hierbij denken aan ‘vloeiend’, ‘goed’ of ‘redelijk’.

Competenties en andere vaardigheden

Hier kun je vermelden wat jouw sterke eigenschappen zijn en bijvoorbeeld met welke software je bekend bent. Deze informatie moet natuurlijk wel relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Overige informatie

Als je verder nog informatie wilt delen die je nergens anders kwijt kunt, dan kun je een kopje maken genaamd ‘Overig’. Hier kun je bijvoorbeeld relevante hobby’s noemen of andere activiteiten die jij belangrijk vindt om te noemen.

Wijk niet te veel af

Het is niet voor niets dat er een min of meer vaste cv opbouw bestaat. Op deze manier kan de lezer namelijk snel alle informatie vinden op je cv. Er is best ruimte om je cv creatief vorm te geven, maar zorg wel dat je de gebruikelijke onderdelen in de juiste volgorde vermeld. Als het moeite kost om informatie te vinden, dan wordt het al snel aan de kant geschoven. Het is dus wel zo dat verschillende adviseurs ook verschillende adviezen geven over hoe het perfecte cv eruit hoort te zien. Soms verschilt de volgorde iets of de naam van de kopjes. Het is handig om enkele CV voorbeelden te bekijken van cv’s om te zien welke het beste aansluit bij jouw ervaring en competenties.

Overige belangrijke zaken

Een cv met de juiste opbouw en inhoud is een goed begin, maar daarnaast moet je cv er ook goed uitzien. Er mogen absoluut geen spel- en typefouten instaan en de lay-out moet verzorgd zijn. Zorg dat alle tekst netjes is uitgelijnd en dat er geen verspringende regels zijn. Maak de koppen dikgedrukt, zodat zij gemakkelijk te vinden zijn. Gebruik niet meer dan 2 verschillende lettertypes, anders oogt je curriculum vitae al snel rommelig.

Concreet voorbeeld

Gelukkig hoef je zelf niet een template te maken en kun je in onze webwinkel kijken welke template je het meest aanspreekt voor de functie. Kijk gerust even rond op onze website voor een handig concreet voorbeeld in word formaat -> alle voorbeelden