CV tips

Een CV moet een goede presentatie geven van jou als persoon, zodat een werkgever op basis van deze gegevens goed kan inschatten of jij de persoon bent die ze zoeken.
Probeer geen belangrijke zaken te verbloemen door dingen te vermelden die niet kloppen. Het kan goed zijn dat het bedrijf erachter komt en dan word je met grote kans afgewezen. Of het kan zijn dan je later in de problemen komt wanneer je al bent aangenomen.

Wees relevant voor de functie

Stuur niet bij elke sollicitatie hetzelfde cv mee. Het is erg belangrijk dat jouw ervaring precies aansluit bij het bedrijf en bij de functie waarop je solliciteert. Pas je cv dus bij elke sollicitatie aan om het zo relevant mogelijk te maken. Zeker als je een van de vele sollicitanten bent moet je er echt uitspringen. Benadruk dus zoveel mogelijk je relevante ervaring en opleidingen en gebruik steeds weer een andere presentatie door te wisselen van cv template.

Zet de meest recente ervaring bovenaan

Het is gebruikelijk om in een cv een zogeheten omgekeerde chronologie te gebruiken. Dit houdt in dat je je laatste ervaring bovenaan zet en je vorige banen eronder. Hetzelfde geldt voor de opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd. De laatst genoten opleiding of cursus staat bovenaan je lijstje. Vermeld wanneer je bij welke werkgever in dienst bent geweest en wat je functietitel was. Het is handig om je functie kort toe te lichten, zodat de lezer meteen precies weet wat je hebt gedaan.

Houd het kort

Je curriculum vitae is bedoeld als een duidelijk en beknopt overzicht van je werkervaring, opleidingen en overige relevante informatie. Vermeld alleen relevante zaken en licht deze waar nodig concreet en kort toe. Uitgebreidere uitleg kun je altijd nog vermelden in je motivatiebrief. In je sollicitatiegesprek krijg je eveneens de kans om je ervaring verder toe te lichten. Zorg dat je cv er verzorgd uitziet en goed leesbaar is. Bullets of aandachtstreepjes helpen om opsommingen goed leesbaar te maken. Zo kan alle informatie gemakkelijk en snel gevonden worden.

Als je nog weinig ervaring hebt

Als je weinig of geen werkervaring hebt, dan kan het best lastig zijn om je curriculum vitae te vullen. Twee cv tips zijn dan om alle werkervaring die je hebt te vermelden en om ook activiteiten die je tijdens je opleiding hebt gedaan te vermelden. Wellicht heb je bijvoorbeeld in het bestuur van een studentenvereniging of sportclub gezeten, ben je penningmeester geweest van een commissie of organiseerde je allerlei activiteiten. Noem alle bijbanen die je hebt gehad en probeer te bedenken wat je daar hebt geleerd dat nu relevant kan zijn voor de baan waarop je solliciteert. Bij veel banen doe je bijvoorbeeld ervaring op met klantcontact en serviceverlening.

Let op spelling en grammatica

Het is erg belangrijk dat er geen taalfouten in je cv staan. Typefouten, spelfouten of grammaticale fouten komen slordig over en de kans is groot dat je hierop meteen wordt afgewezen. Je geeft hiermee namelijk de indruk dat je je eigen werk niet controleert en wellicht ook de taal niet goed spreekt. Dit is niet aantrekkelijk voor een toekomstige werkgever. Lees je cv en motivatiebrief altijd goed door of laat deze door iemand anders checken. De spellingscontrole van je computer ziet nog weleens fouten over het hoofd, dus vertrouw hier niet blindelings op. Iemand die jouw brief voor het eerst leest ziet misschien ook andere opvallende zaken die je zelf nog niet had gezien, zoals een onlogische volgorde of missende informatie. Het is dus altijd fijn als een vriend of familielid je brief even kan nakijken.

Vermeld goede referenties

Het hebben van goede referenties is een sterke manier om een nieuw bedrijf van jouw kwaliteiten te overtuigen. Als je weet dat je vorige werkgever tevreden over je was, vraag dan of je hem of haar als referentie mag noemen. Het is niet slim om referenten te noemen die er niet van op de hoogte zijn dat zij gebeld kunnen worden. Bel de referentie dus eerst even op en vraag meteen ook wat je oude werkgever over jou zou vertellen. Zo weet je zeker dat er een positief beeld over je wordt geschetst.

Zorg voor een nette lay-out

In de regel geldt dat je cv het liefst bestaat uit een of twee pagina’s. Zorg dat de informatie netjes is uitgelijnd en goed leesbaar is. Zorg tevens voor een duidelijke en in het oog springende presentatie.

Concreet voorbeeld

Voor veel verschillende functies hebben we in het oog springende CV templates gemaakt die je kunt bestellen en daarna direct downloaden. De voorbeelden die we leveren kun je downloaden in “Word formaat”. Kies via de homepage de cv categorie waarvan jij denkt dat die het beste past bij de functie waarop je solliciteert. Je kunt ook direct een kijkje nemen bij alle voorbeelden die we leveren.
Alvast succes gewenst met het maken van een spetterende presentatie van je kenmerken.